De schaduwzijde van de zon

Home / Blog / De schaduwzijde van de zon
sublimo sfeerbeeld

‘’Ben jij op vakantie geweest? Je bent helemaal niet bruin!’’ ‘’We hebben zo’n fantastische vakantie gehad, we zijn allemaal ook flink verkleurd!’’ Deze zinnen hoor je regelmatig vallen in. Een bruine teint is ontzettend hip maar die hype is hartstikke Westers. In Azië is er bijvoorbeeld nauwelijks een product te vinden zonder blekende ingrediënten. Waar een zongebruinde huid in Europa staat voor rijkdom en het kunnen veroorloven van vakanties, wordt het in Azië geassocieerd met armoede, mensen die hard moeten werken op het land en zich geen schaduw kunnen veroorloven. We zouden eens een mooie balans moeten zoeken tussen ons trendy bruin en het Oosterse bleke ideaal. In dit artikel ga ik je precies uitleggen waarom.

De zon heeft een goede reputatie, we krijgen er een goed humeur van en hij vormt een belangrijke schakel bij de aanmaak van vitamine D. Deze zorgt er voor dat we calcium uit voedsel kunnen halen dat nodig is voor sterke botten en tanden. Niet geheel onbelangrijk dus die zon. Vandaar dat ons lichaam van nature een beschermingssysteem heeft tegen huidverbranding: dat lekker bruintje kleurtje! Bij blootstelling aan de zon en het absorberen van de stralen, produceert de huid pigment dat in de bovenste huidlaag wordt vrijgegeven. Deze pigmentcellen vormen als het ware een natuurlijke parasol in de huid waardoor de diepere huidlagen worden beschermd.

De ultra-violette straling die het aardoppervlak bereikt, bestaat uit twee soorten: UV-A en UV-B. UV-B straling is procentueel het meest aanwezig en is voornamelijk veroorzaker van zonnebrand. UV-A speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van huidkanker. Dit is te verklaren doordat deze straling het diepst doordringt in de huid. Hierdoor is UV-A ook een grote boosdoener als het gaat om huidveroudering. Maar hé, om ons daartegen te beschermen hebben we toch die pigmentcellen? Dat is zo. Maar de afgelopen decennia is de dampkring steeds dunner geworden waardoor de UV-straling ook intenser is geworden. De natuurlijke bescherming van de huid blijkt niet meer voldoende. Niet voor niets is de incidentie van huidkanker de afgelopen 25 jaar met 250% toegenomen. Daarom moeten wijzelf extra maatregelen nemen om huidkanker maar ook huidveroudering te voorkomen.

Solero Prostor P6 Duo zweefparasol
Hierbij een aantal tips waarmee je de kans op huidveroudering en huidkanker kan verminderen:

  • Vermijd overmatige blootstelling aan de zon
  • Vermijd de zon op het heetst van de dag (11:00-15:00)
  • Draag bescherming, denk hierbij aan een zonnebril en hoed of pet
  • Houd kinderen onder de 1 jaar altijd in de schaduw
  • Zoek zoveel mogelijk de schaduw op
  • Bij gebruik van een parasol, ga voor een exemplaar met minstens UPF-waarde 30+
  • Smeer je een half uur van tevoren in met een SPF en smeer daarna iedere twee uur opnieuw
  • Vergeet voeten, oor-randen, neus en lippen niet in te smeren
  • Houd er rekening mee dat water en zand UV-straling weerkaatsen

Ga bij de eerste zonnestraaltjes dus lekker naar buiten om te genieten, maar doe dit met mate. Neem komende zomer lekker plaats in de achtertuin of op een terras maar probeer een plekje in de schaduw te zoeken op het heetst van dag. Vergeet de tube zonnebrandcrème en zonnebril niet in je tas te doen en vraag de bediening of de parasols open gezet kunnen worden. Zo bescherm je niet alleen je eigen huidje maar ook die van de personen die aan het tafeltje naast je zitten. Krijg je boze of fronsende blikken van de buren? Probeer je daar niets van aan te trekken want uiteindelijk zullen ze je dankbaar zijn. Bescherming tegen de zon is namelijk de beste remedie tegen huidveroudering!

Recent Posts
Solero Parasols NederlandSolero Parasols BelgieSolero Parasols United KingdomParasols Solero FranceSolero Sonnenschirme DeutschlandAustriaSolero Parasoles EspanadanishSolero Parasols Europe