Hoe voorkom je een verbrande huid?

Home / Blog / Hoe voorkom je een verbrande huid?
Laterna zweefparasol balkon
Hoe voorkom je een verbrande huid?

Oei, dat doet pijn hè, zo’n rood velletje! Gelukkig maar, want het is een waarschuwing van je huid die je heel serieus moet nemen. Vaak is verbranding van de huid door de zon, een eerstegraads brandwond. Bij extreme gevallen kan er zelfs sprake zijn van een tweedegraads brandwond. Huid die vaak verbrand is door gevaarlijke UV-straling heeft een grotere kans op het krijgen van huidkanker. Dit bericht is dus belangrijk, héél belangrijk.

Een grote hulp bij het voorkomen van verbranding is smeren met een goede zonnebrand in een geschikte factor, maar wat kun je nog meer doen?

Hoedje op je snoetje

Plekken die gemakkelijk verbranden zijn de huid aan de bovenkant van de borst, de nek, de bovenkant van de voeten, de schouders, de oren en de hoofdhuid. Plekken op het lichaam waar de huid wat dunner is, zijn ook gevarenzones. We snappen dat je er niet altijd aan denkt om je oren en je hoofdhuid in te smeren -het is ook niet altijd praktisch-, maar een hoed is daarvoor een goede oplossing. De schaduw van je hoedje beschermt je gezicht en zelfs een gedeelte van je borst en schouders tegen de zon, bovendien ziet het er nog leuk uit ook.

Zoek de schaduw op

Hoe heerlijk de zonnestralen in het begin ook kunnen voelen op je huid, het gaat vaak harder dan gedacht. Zoek daarom tijdig de schaduw op, om verbranding van je huid te voorkomen. Zeker bij een waaierige dag, of op het water, voel je niet hoe warm het precies is. Waardoor je er eenmaal thuis pas achter komt dat het al te laat is. Bovendien kun je zelfs in de schaduw een lekker kleurtje op doen. Maar pas op, zélfs onder een parasol is het nog opletten. Het doek van de parasol houdt een groot deel van de UV-straling tegen, maar er weerkaatsen nog altijd zonnestralen via grond, tegels, muren en water.

Smeren om te weren

Smeren met zonnebrand doe je eigenlijk nooit genoeg. Zandkorreltjes blijven kleven, het laat een witte waas achter en na een frisse duik, kun je weer opnieuw beginnen. Toch is het belangrijk om te blijven herhalen. Een bruin kleurtje lijkt het ultieme doel, maar je huid probeert je wat anders te vertellen. De vorming van die bruine kleur (het pigment) is namelijk een verdedigingsmechanisme van je huid om zich te beschermen tegen UV. Hij zet als het ware een soort schild in, om aanvullende UV-straling beter te kunnen weren.

Kleding als zonwering

Dat een gewoon t-shirt verbranding door de zon voorkomt, is een misverstand. Als je het gaat vergelijken, dan geeft het shirt evenveel bescherming als zonnebrandcreme in factor 10. Gelukkig bestaat er tegenwoordig zoiets als UV-werende kleding, ideaal voor watersporters en kinderen die uren achter elkaar op het strand zandkastelen willen bouwen.

Hi-Ha-Huidfonds

Als partner van het huidfonds, vinden wij het belangrijk om iedereen op een positieve manier wegwijs te maken in de wereld van huidgezondheid. Een van de hoofdpunten van het Huidfonds is ‘Het voorkomen van huidaandoeningen’. Wij dragen graag bij aan een nieuwe generatie die spelenderwijs heeft geleerd dat ze zuinig moeten zijn op hun huid. Samen met het Huidfonds willen we ervoor zorgen dat iedereen weet hoe hij kan genieten van de zon, zonder hier nadelige gevolgen van te ondervinden.

Recent Posts
Solero Parasols NederlandSolero Parasols BelgieSolero Parasols United KingdomParasols Solero FranceSolero Sonnenschirme DeutschlandAustriaSolero Parasoles EspanadanishSolero Parasols Europe